Des de fa ja anys, existeix un atac important cap als contes de prínceps i princeses, afirmant que perpetuen la violència de gènere, quan no existeix cap evidència que això siga així. Estos atacs han portat al fet que en moltes escoles i llars ja no es llija este tipus de contes o es deformen, canviant la història. Per contra, les evidències científiques afirmen que no existeix correlació directa entre el concepte d’amor ideal i la violència de gènere

Quan expliquem o llegim conjuntament amb els xiquets i xiquetes contes clàssics de prínceps i princeses, posem com a exemple Ventafocs, o veiem pel·lícules de Disney de l’estil de La Bella Dorment, mai el príncep tracta malament a la princesa. En estos personatges mai hi ha un gest de menyspreu de l’home cap a la dona de qui està enamorat. Aleshores, per què no continuar contant eixos contes o gaudir d’eixes pel·lícules amb els xiquets i les xiquetes? Estes històries ens brinden la possibilitat de dialogar sobre la bellesa, bondat i veritat de les relacions entre els qui s’estimen, sabent que els contextos en els quals es donen són molt diferents als actuals. Així, encara que generalment descriguen relaciones heterosexuals i estereotipades, el més important no és la sexualitat dels personatges, ni si són més o menys sexistes les persones que en estes històries apareixen (encara que alhora tractem estos aspectes, perquè els dialoguem i compensem amb una altra mena de contes), sinó el valor de les actituds dels qui s’enamoren, entenent l’amor com contrari a qualsevol tipus de violència

Així doncs, quin tipus d’actituds tenen estos personatges? Generalment, senten passió per la persona a la qual estimen. La cuiden, desitgen estar i compartir la seua vida amb ella, li parlen amb dolçor i sinceritat, li mostren els seus sentiments més profunds… Per tant, l’obstinació no hauria d’estar en “carregar-nos estos contes” perquè es van gestar en èpoques diferents i distants a l’actual, amb tot el que això comporta, sinó en contextualitzar-los i reconéixer en ells el seu màxim valor: l’AMOR. De fet, enamorar-se d’un príncep blau o buscar l’amor romàntic o ideal, lluny de fomentar la violència de gènere, la prevenen, ja que són accions totalment contràries a enamorar-se d’algú que tracta malament.

[Imatge: Pixabay]

By Elísabet Gómez

Mestra d'educació infantil i primària