Un dels encadenaments més forts del nostre segle i amb impacte en la salut és el que aconsegueix amb molt d’èxit el pitjor capitalisme i que domina una gran part de la marxa nocturna. El discurs coercitiu i la pèrdua de llibertat a què estem subjectes les persones té moltes cares. Frases com “El que passe ací, ací es queda” segueixen prenent força actualment i emmascaren este discurs coercitiu.

What Happens Here, Stays Here (també conegut com What Happens in Vegas, Stays in Vegas) té el seu origen en l’eslògan d’una campanya publicitària per a la ciutat de Las Vegas. Quan la campanya va debutar el febrer del 2003, es va convertir quasi instantàniament en un fenomen cultural internacional que van utilitzar nombrosos referents de la cultura pop. Actualment, segueix present en molts i diversos ambients (cançons, vídeos en xarxes socials, pel·lícules, etc.) als quals tenen accés xiquets i xiquetes.

Aprofitem la inquietud d’alguns i dialoguem sobre esta idea amb xics i xiques d’entre 8 i 10 anys.

Què pot voler dir esta idea de “El que passe ací, ací es queda” en un ambient de festa?

La intriga de… què és el que passarà en esta festa?; que siga el que siga no es pot explicar ni recriminar; bogeries…

Quina trampa pot amagar?

Que el que hi estiga passant, siga roí o no, no es pot explicar. I segurament siga roí perquè, si no… per què no es podrà explicar?

Eh… Potser la persona ho vol preservar en la intimitat…

Potser…

És diferent si coneixes bé les persones amb qui participes d’una cosa així o no?

Jo crec que sí, vull dir… no és el mateix si són persones que confies, que sempre t’han tractat bé, que si no… es pot complicar molt…

Crec que el límit sempre és la teua llibertat, no?, els drets humans, que a tu t’agrade el que hi passe…

Sí, això, així [el que diu la frase], no pot ser…

Si una persona amb qui no tens una amistat segura et diu una cosa així, et posaries en alerta? Què podríem pensar que ens ajude a estar bé, segurs?

Que és un missatge que acorrala. És a dir, que millor allà no estar-hi, o si t’ho diu algú…

Pots detectar que abans o després allà algú pot abusar de tu d’alguna manera, o menysprear-te o enganyar-te…

No és veritat el que diu esta frase i pot enganyar i perjudicar xiquets i xiquetes de 8 anys. Mai el que passe ahí es queda ahí, va amb tu per sempre i repercuteix que pugues tindre una vida de més llibertat i desig o de més lletjor i submissió. I açò dependrà de qui elegim per compartir-la, que existisca consentiment tot el temps i si allò que en tot moment succeïsca vulnera o no les llibertats recollides en els drets humans.

El pitjor capitalisme, des dels seus orígens, ha fet servir l’engany de la falsa llibertat per tal d’atraure. És importantíssim per a molts xics i xiques reflexionar sobre estes idees que van calant des de la infància, a vegades, juntament la complicitat inconscient d’escoles, famílies i entitats d’educació no formal. Comprendre-les, i fer-ho de forma crítica, canvia la manera com poden impregnar els seus desitjos, podent quedar plens de toxicitat i submissió, o de llibertat.

[Imatge: iStock]

By Esther Roca

Durant 12 anys, mestra d'educació especial i assessora d'educació inclusiva en la Generalitat Valenciana. Actualment, professora de la Universitat de València. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit en diversitat de grups socials i etapes d'aprenentatge, la formació docent, la inclusió educativa i la socialització preventiva de la violència de gènere.