Vull ressaltar una persona clau per a la transformació del col·legi: Patricia Rodrigo. Presidenta de l’AFA de l’escola Casablanca de Sant Boi (Barcelona), també de l’AFA de l’institut de secundària on recentment han ingressat dos dels seus fills, així com presidenta de l’Associació EVAS, que treballa per la igualtat de la dona treballadora al barri de Camps Blancs. Este curs ens ha representat a l’exposició del projecte ALLINTERACT, dins del Programa Marc europeu Horizon 2020, explicant quin impacte social i personal han suposat les tertúlies científiques amb famílies a l’escola i al barri.

La transformació d’una escola en comunitat d’aprenentatge no només és fruit del treball d’un líder o d’un equip directiu, els planetes s’alineen: professorat amb implicació i ganes de buscar horitzons per a obtindre l’èxit escolar, famílies que confien i creuen en la participació en el procés educatiu dels seus fills i filles, alumnes gaudint i observant com l’escola és rellevant per als adults que els envolten i col·laboradors i amics externs (regidors i tècnics) que ens donen suport i fan realitat molts dels nostres somnis.

Som conscients que allò més “revolucionari” d’esta manera d’organitzar-nos és la participació constant a la vida escolar de les famílies.

Ací és on Patrícia ha tingut un paper molt important, liderant mares i pares de l’escola, fent que hi participen, que llegisquen, que opinen, implicant-se i treballant pel bé comú. Ha sigut un testimoni i és un referent, ja que ella va estudiar a l’escola i, tot i ser una alumna que passava quasi tot el seu temps a l’aula (abans anomenada) “d’educació especial”, no retreu a ningú el tipus d’aprenentatge que van utilitzar amb ella; ben al contrari, sempre es mostra agraïda de tot allò que li van ensenyar. Ara bé, ella n’és conscient, ara, que el gran canvi que suposa la inclusivitat a les comunitats d’aprenentatge permetrà que cap xiquet o xiqueta siga apartada del grup i que les dificultats d’aprenentatge les resolguem amb ajuda i esforç de tota la comunitat.

No obstant això, ella mateixa ha reconegut que llegir un article científic no va ser una tasca fàcil al principi; a totes les participants els resultava un poc difícil i, tot i que assistien amb il·lusió, acostumaven sobretot a escoltar i fer algun comentari sobre l’aportació d’una altra persona que acabava d’exposar algun paràgraf. Però, a poc a poc, observant que hi havia un diàleg igualitari i que els continguts eren d’interés general, vam aprendre a reconéixer enganys i informació rellevant en violència de gènere i en convivència escolar. Van entrar en la dinàmica de llegir a poc a poc i subratllar el que els inquietava o volien comentar.

Cal destacar que el grup a l’inici va ser reduït, però actualment hem hagut de canviar de sala, ja que la del principi no permetia acollir la quantitat de pares i mares que ara acudeixen a les tertúlies, i tot és gràcies a Patricia, que ha anat persuadint i involucrant moltes famílies en esta actuació educativa d’èxit. Ens enorgulleix que a la nostra escola puguem reproduir les tertúlies literàries dialògiques que va idear Ramón Flecha el 1978 a l’escola de persones adultes de La Verneda-Sant Martí. “Persones amb un nivell cultural baix i en un barri de baix nivell socioeconòmic es van apassionar per la literatura universal treballant llibres que fins i tot els universitaris no llegien” (Giner, 2020).

Patricia, des del seu discurs senzill i directe, és capaç de fer raonaments i comentaris que arriben a tots els presents:

“La meua filla va respondre amb diàleg i valentia a l’agressió verbal d’un company i ho va fer perquè havíem llegit sobre el Club de valents violència zero i està preparada per a poder actuar en situacions d’este tipus”

 

“Persones com jo estem transformant la nostra comunitat, accedint a un coneixement que abans no podíem, amb tertúlies científiques i superant amb el diàleg entre tots i totes les violències d’algunes persones”

Paraules commovedores plenes de bellesa, emoció i coherència.

És per això que cal donar visibilitat a estes persones com a referents per a altres famílies i com a motivadores de l’impacte social que poden tindre sobre altres comunitats. A partir de l’exposició que va fer al Parlament Europeu, va fer una connexió amb l’Assemblea General de l’EPA (European Parents Association). S’ha empoderat molt més, per a convéncer i motivar més persones en la participació de les tertúlies i en les activitats i les formacions de l’escola. Ha demostrat que persones senzilles com ella poden fer grans coses i està il·lusionada per continuar reivindicant que l’escola es convertisca en institut escola, el somni de moltes persones del col·legi i del barri, davant de les institucions competents.

“També hi ha persones que independentment que hagen escrit poemes o no, han transformat la seua pròpia vida en poesia, regalant els seus sentiments, el seu amor i la seua amistat a les persones més properes” (Flecha, 2022)

By Teresa Mena

Mestra de la Comunitat d'Aprenentatge Casablanca de Sant Boi. Membre de l'Associació Odissea Professorat.