Vivim un curs amb canvis legislatius, en el cas d’Espanya, en què es continua caminant cap a l’adquisició d’aprenentatges competencials. Entre ells, la lectura fa temps que té un paper especial ja que, com tots sabem, és clau per a l’adquisició de nous aprenentatges. Però quines lectures haurien de promoure les escoles?

Fa anys que les millors creacions literàries de la humanitat van desaparéixer de les biblioteques escolars i de les programacions d’aula, i van ser substituïdes per un altre tipus de literatura. És que potser pensem que la millor literatura no agrada a la infància i l’adolescència? 

Les evidències han demostrat diversos impactes socials de la lectura d’estes obres, demostrant que l’alumnat de totes les edats gaudeix i s’entusiasma amb la lectura d’estos llibres, especialment quan ho fa de manera compartida.

A moltes escoles una vegada per setmana es realitzen tertúlies literàries dialògiques amb títols com “Les mil i una nits”, “Oliver Twist”, “La volta al món en 80 dies”, “El Lazarillo de Tormes” o “La cabana del Tio Tom”, en edats molt diverses, des dels 4 fins als 12 anys. Les veus de l’alumnat se sumen als resultats que ja s’han demostrat en investigacions científiques. 

A mi m’agraden els llibres de les tertúlies perquè te n’adones del que passava en aquella època i et fa reflexionar… per exemple, a La cabaña del tío Tom, t’explica que hi havia amos que per molt lleial que fores et seguien tractant fatal… i ho comparem amb la nostra vida. A mi em fa pensar també en els actes amables i valents.

Alumne de 6é de primària

Quan li preguntem a una xiqueta de 4 anys si li agrada llegir el llibre de Les mil i una nits, la seua resposta és clara: “” i, quan li preguntem per què, ens diu: “perquè Sherezade és bona”. Cada divendres fan tertúlia a la seua classe i sa mare ens explica que, els dies abans, el llegeixen a casa, el dialoguen, i el dia de la tertúlia la xiqueta té un gran entusiasme per compartir el que han parlat a casa. 

Quan llegeixen altres tipus de literatura, alguns xiquets fins i tot diuen que no els connecta tant amb la seua realitat perquè no tracten temes tan profunds i no arriben a connectar amb el seu dia a dia, just al contrari del que en ocasions podríem arribar a pensar.

Llegir les millors creacions literàries de la humanitat sí que agrada a la infància i que les gaudeixen molt més a través de les tertúlies literàries dialògiques. Les escoles i els instituts tenen l’oportunitat d’oferir a l’alumnat la millor cultura patrimoni de la humanitat. No reproduïm la història que va quedar reflectida al famós capítol del Quixot, en què alguns fan una crema d’aquells llibres que diuen que no són bons per a ell. 

Pots continuar informant-te, participant i aportant en estos temes en Adhyayana, una plataforma d’educació oberta a la participació ciutadana on totes les veus contribueixen a continuar avançant en el coneixement científic.

[Imatge pròpia, tertúlia de La cabaña del Tío Tom a 5è primària]

By Sara Carbonell

Mestra d'educació especial i primària. Directora del CEIP L'Escolaica. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la socialització preventiva de la violència de gènere a les escoles i la prevenció de la violència des d'edats primerenques.