El Periódico Educación eixirà tots els dies de l’any dirigit a professorat, alumnat, famílies i a tota la comunitat educativa. Es publica el seu primer número hui, Dia dels Drets Humans, perquè vol mostrar el seu compromís amb tots i totes, però molt especialment per a contribuir a que s’assolisca l’article 26, el Dret a l’Educació, cap al qual no es pot avançar sense l’article 27, que diu que tota persona té el dret a participar en el progrés científic i en els beneficis que d’ell en resulten.

La motivació i l’esforç del professorat i de les famílies no donen els resultats educatius que necessiten i mereixen perquè, freqüentment, se’ls oculten les evidències científiques d’impacte social (ECIS) amb les que poden aconseguir-se. La premsa, i els mitjans en general, no tenim la funció ni la possibilitat de determinar quines són les evidències; això correspon a les revistes científiques reconegudes com a tals. No obstant, la premsa de més qualitat del món és conseqüent amb l’article 27, de forma que totes les seues publicacions es basen en estes evidències, i cap d’elles en enganys que perjudiquen l’educació.

L’educació afecta a tota la ciutadania i sabem que pot ser el motor de canvi que transforme persones, barris, una regió, un país… superant les gravíssimes desigualtats socials que encara existeixen. Acostant els avanços de les ciències de l’educació i les seues implicacions a més persones, assolirem un major progrés i transformació social.

Publicarem tots els dies i ho farem a través de la recreació sintètica d’investigacions, d’entrevistes i experiències contades per professorat, famílies, xiquets i xiquetes, així com persones de totes les edats partíceps de processos educatius molt diversos. Compartirem també relats de la história de l’educació, avanços en política educativa i creacions que estan aconseguint millorar l’educació a tot el món.

Este és un periòdic que no atén a ideologies concretes; atén a totes les persones, especialment a la seua llibertat, a la igualtat i al dret a la millor educació possible per a totes elles. Conforme a estos valors, el Periódico Educación revifa les veus de dones i homes que al llarg de la història han demostrat que mitjançant l’educació totes les persones podem crear un món millor.

Més informació a secció “Sobre nosaltres”.

By Rosa Valls

Presidenta de l'asociació Periódico Educación. Catedràtica del Departament de Teoria i Història de l'Educació de la Universitat de Barcelona.