Un enfocament dialògic

Dècades d’investigació han evidenciat que l’amistat és crucial per al desenvolupament humà i l’aprenentatge. Les relacions d’amistat saludable entre iguals contribuïxen a tindre un impacte beneficiós en les actituds cap a l’escola, en el rendiment acadèmic i en el desenvolupament d’una autoestima positiva. Les troballes de l’estudi de Harvard sobre desenvolupament humà confirmen que els factors més importants per a una vida feliç i saludable són les relacions d’alta qualitat. 

En esta línia, l’article Supporting children’s friendship stability in a culturally diverse school with a dialogic approach: A case study, publicat en la revista científica ‘Learning, Culture and Social Interaction’ va generar troballes a través d’un estudi de cas qualitatiu basats en una anàlisi de les característiques de les interaccions verbals de 14 xiquets i xiquetes de 5 anys (2° Cicle d’Educació Infantil) d’un col·legi situat al País Basc (nord d’Espanya) i situat en un veïnat amb un nivell socioeconòmic baix i que atén famílies de minories ètniques i d’origen migrant que ha aconseguit alts estàndards des de 2010 mitjançant la implementació d’actuacions educatives basades en evidència científiques d’impacte social que han portat a una reducció de l’absentisme i a un augment del rendiment acadèmic. Per a recopilar les dades de l’estudi, es van observar les interaccions entre parells durant l’any escolar 2018/2019 en grups interactius (GI) per a detectar si pogueren ser coherents amb les amistats entre els i les participants. Els resultats obtinguts a través d’observacions a l’aula i reflexions dels xiquets i les xiquetes durant els grups focals s’agrupen en: 

  • Ajudar-se: la base de l’amistat en els primers anys. Les observacions a l’aula van revelar que, de les 797 interaccions verbals dels xiquets i les xiquetes, 442 (el 56%) eren per a ajudar-se i guiar-se. Qüestions com compartir el material, demanar i rebre ajuda de companys i companyes i supervisar i fer costat als altres companys i companyes, van sorgir amb freqüència dels diàlegs, així com animar-se i celebrar col·lectivament quan algú superava un determinat desafiament.
  • Aprenentatge dialògic a l’aula: el poder dels grups interactius. Durant tots dos grups de discussió, els xiquets i les xiquetes van afirmar que mantenien algunes de les amistats que van construir en els seus anys d’Educació Infantil a causa de les múltiples oportunitats que els GI els oferien per a parlar entre ells i elles i conéixer-se.
  • L’esperit i la cultura de la no violència de l’escola. En les discussions dels grups focals van explicar que els era possible mantindre a eixes amistats durant tant de temps perquè es tractaven bé, evitaven barallar, es cuidaven i s’ajudaven mútuament amb les activitats acadèmiques.

Este estudi basa les seues troballes en el dret dels xiquets i les xiquetes a participar en investigacions científiques sobre temes centrals per a les seues vides, com és l’amistat, i il·lumina una educació de qualitat; perquè, com afirma el Dr. Ramón Flecha:

“El resultat d’una educació de qualitat (invisible a les estadístiques) és crear verdaderes amistats, persones que mai et fallaran”.

[Este article va ser publicat per primera vegada en DF Diario Feminista el 18 de febrer de 2024]
[Imatge: Freepik]

By Vanessa Monar

Mestra d'educació infantil i primària. Màster en necessitats educatives i atenció primerenca