Des d’este diari vam poder accedir, al moment del seu llançament mundial i de manera informada, a la discussió que va sorgir de la difusió sobre ChatGPT. A l’article, Mar Joanpere aporta informació i consideracions sobre els impactes d’esta IA a la producció de coneixement científic i als processos d’ensenyament i aprenentatge dels estudiants. Si bé ja es coneixia l’existència d’algorismes en els processos i mecanismes de captura d’informació, així com en la identificació de patrons de cerca per part dels usuaris a les xarxes, permetent oferir informació i productes de manera ràpida, ChatGPT sembla que ha portat a la població la consciència que la intel·ligència artificial s’està desenvolupant ràpidament i que ara es presenten a la humanitat altres qüestions operatives, ètiques i afectives. Davant d’aquesta realitat, la formació de docents –i de les noves generacions– en estes tecnologies i les seues conseqüències esdevé el centre de les necessitats d’alfabetització digital.

La UNESCO va actualitzar recentment el material per al desenvolupament de coneixements i habilitats en la formació inicial i contínua de docents, oferint elements importants per al treball en polítiques públiques i escoles. Material igualment rellevant publicat per la UNESCO està destinat a l’aprenentatge d’estudiants i ciutadania.

Va ser molt encoratjador escoltar recentment, durant el Congrés Brasiler d’Educació de l’Associació Nacional d’Estudis de Postgrau en Educació (ANPEd), la conferència de la Dra. Rosa Maria Vicari sobre el tema. En col·laboració amb col·legues brasilers, amb la UNESCO i els sistemes educatius de la indústria (SESI) i del comerç (SESC) del Brasil, la investigadora va mapejar els avanços tecnològics i científics de la IA, així com les noves necessitats de formació de professors i estudiants d’educació bàsica i universitària; el seu equip de recerca va produir el Currículum de Referència d’Intel·ligència Artificial a l’Escola Secundària per a Brasil. Als seus estudis ha indicat continguts i habilitats a desenvolupar al Brasil, perquè el país no perda el tren de la història.

Esta investigació ha ressaltat 3 elements a aprendre i ensenyar als sistemes educatius, per a formar persones compromeses, crítiques i creatives en el nou context:

  1. Entendre què és el machine Learning
  2. Entendre què és el coneixement
  3. Saber interactuar amb la intel·ligència artificial

Quan se li va consultar sobre com treballar amb estudiants i docents d’escoles desconnectades, a països amb una distribució desigual de béns materials a la societat digital, la Dra. Rosa María Vicari va mostrar exercicis desafiadors i creatius que es poden desenvolupar a l’aula, buscant capacitar als estudiants per a identificar patrons, comprendre com funcionen els algorismes i com entrenar màquines. L’alfabetització digital a països socialment i econòmicament desafavorits és possible i necessària!

[Imatge: Freepik]

By Roseli R. Mello

Professora titular a la Universitat Federal de São Carlos (UFSCar), Brasil. Va crear el Nucli d'Investigació i Acció Socio-educativa (NIASE). Va ser coordinadora del Programa d'Acció Afirmativa ee la UFSCar entre 2012 i 2013 i, de 2014 fins 2020, del projecte de mobilitat acadèmica internacional per a estudiants indígenes de la mateixa universitat.