Com cada curs escolar, hi ha centres que ja estan preparant, o estan a punt de presentar, els projectes formatius d’enguany a l’administració; estos vertebraran els plans didàctics en què es formaran els docents i alhora sustentaran les línies de treball que posaran en marxa les escoles i instituts per a marcar els seus fulls de ruta.

Sempre que em plantege estos temes formatius, em ve el record de la visita que un grup de mestres vam realitzar al CREA a finals de juliol del 2011. Va ser de les primeres vegades que vaig sentir parlar sobre educació basada en evidències. Des de llavors fins ara, molts han sigut els moments instructius que he tingut: seminaris, cursos, conéixer altres centres comunitat d’aprenentatge, tertúlies pedagògiques dialògiques, etc.; sempre sostinguts amb aval científic. Tots estos anys i tota esta formació em preparen, a mi i a molts altres professionals de l’educació, per a l’elecció d’itineraris formatius rigorosos amb la ciència i enfocats a l’èxit en la nostra professió.

No tot s’hi val en la nostra tasca docent i això és important tenir-ho molt clar, però reconec que no sempre és fàcil. És relativament senzill deixar-nos portar per corrents pedagògics, o fins i tot materials, que es posen de moda i prometen ser “l’últim” en educació. Per tal d’estar atents i atentes amb estos temes i propiciar que a les escoles s’aposte només per actuacions transformadores, exitoses i socialment útils per a la comunitat educativa, és clau triar una formació basada en l’excel·lència i no posar la mirada en modes o corrents nous. És important que l’ocurrència no agafe les regnes i que tractem d’integrar les bases científiques per a poder prendre les decisions que el nostre propòsit professional requereix.

El seminari “A muscles de gegants” on participe m’ajuda a posicionar-me sempre a favor d’una formació professional docent com la que he esmentat i em permet traslladar-ho al meu lloc de treball per a dialogar-ho i compartir-ho amb els meus companys i companyes. Les tertúlies que hi fem són meravella per a l’ànima i donen un sentit molt profund a la nostra feina. Des de fa gairebé tres cursos, en la formació que realitzem al meu centre, hem anat coneixent les bases teòriques de les actuacions educatives d’èxit, sempre amb la mirada posada en l’actuació i com podem recrear-la de la millor manera en el nostre context i idiosincràsia. Gràcies a este tipus de formació, els i les docents sabem cada vegada millor que el context del nostre alumnat pot arribar a influir molt en els seus resultats, però no els determina.

Tant de bo cada dia més professionals i agents de la comunitat puguen tindre accés a esta formació transformadora i hi haja més igualtat d’oportunitats. Ànim en els vostres plans formatius per a este curs!

By Adela Alamillo

Mestra d'educació primària i participant al seminari "A muscles de gegants" de València.