L’exposició primerenca al llenguatge impacta positivament en les habilitats posteriors

Referint-se a l’alumnat d’educació infantil, sovint es fan comentaris entre part del professorat i algunes famílies com: “doncs no els queda per endavant per aprendre; que juguen, que és el que toca!” o “en infantil no cal ensenyar a llegir”… qüestionant així el fet que hi haja mestres que, sobre la base de les evidències científiques, vulguem generar entorns dialògics, des de l’inici de l’escolarització, que faciliten a tot l’alumnat l’accés a un llenguatge oral correcte, ric i de qualitat, així com a la lectoescriptura.

Sabem que l’accés al llenguatge repercuteix en l’òptim desenvolupament d’altres aprenentatges al llarg de la vida escolar i adulta, per la qual cosa és rellevant anar transformant opinions d’este tipus, des de l’experiència dels qui estem treballant amb les i els més menuts, amb la mirada posada en la possibilitat, la il·lusió i el convenciment en allò que fem, doncs està basat en evidències científiques. D’ací ve la importància, en el cicle de 3 a 6 anys, de:

  • Programar moments per a treballar la consciència fonològica.
  • Dirigir-nos a l’alumnat usant un vocabulari variat, elaborat i culte i ampliar el que ja tenen.
  • Fer lectura dialògica posant el focus a les interaccions.
  • Iniciar-se a les tertúlies literàries dialògiques, entre altres actuacions.

Així, ajudem a fomentar l’exposició primerenca al llenguatge i, per tant, a facilitar l’accés a altres aprenentatges com les matemàtiques o la música, per esmentar-ne alguns.

No és menys important la possibilitat i la responsabilitat que tenim les famílies, quan se’ns informa de tot allò exposat anteriorment, de participar en este accés al llenguatge dels nostres fills i filles, interactivament, com mostra l’evidència que té el seu efecte, és a dir, propiciant el diàleg adult-xiquet, imprescindible per a l’èxit a l’àmbit lingüístic.

Per tant, si sabem que l’exposició primerenca al llenguatge impacta positivament en les habilitats posteriors, no fer-ho seria renunciar a una societat del futur amb més preparació i formació.

[Imatge de freepik.com]

By Elísabet Gómez

Mestra d'educació infantil i primària