La música és una realitat artística reconeguda al llarg de la història com a font de reaccions, estats d’ànim, emocions i sentiments, evocadora de records i promotora de benestar. Qui no identifica un moment vital amb una melodia o amb un ritme? A més, cada dia apareixen més publicacions científiques que evidencien i expliquen els efectes positius en l’organisme humà quan escoltem música.

Podríem tenir en compte estes evidències a l’escola?

Si les cultures antigues ja coneixien el poder de la música per a provocar diferents reaccions físiques, com, de fet, sabien a la cultura hel·lena, que ha sigut base del sistema musical occidental, al segle XXI la música s’erigeix ​​com un element que es valora i es fa servir en diferents disciplines, com les arts escèniques, la publicitat o el cinema. Durant el Classicisme i el Romanticisme es van escriure textos reflexionant sobre la influència de la música en les respostes i les reaccions i sobre el seu ús per a la curació de malalties. A principis del segle passat es van començar a publicar els resultats d’estudis de recerca que monitoraven, mitjançant electrocardiogrames, els efectes fisiològics. No obstant això, actualment les causes de les respostes registrades són encara poc conegudes. Més enllà del seu poder curatiu, el fet demostrat per la ciència és que l’escolta musical produeix intenses reaccions respiratòries, cardíaques, bioquímiques i neurològiques que poden contribuir a generar benestar i a millorar determinades alteracions mèdiques.

Valorar la possibilitat factible de gaudir de les millors peces de Verdi, Bach, Mozart, Beethoven o Vivaldi, d’obres musicals que han passat a la història com la cinquena simfonia, les 4 estacions o Sheherazade, de la música dodecafònica de Schönberg o, amb permís dels més grans compositors, de la millor música de jazz, rock, pop o techno, i obtenir plaer amb òperes com Nabucco, Fidelio o La Flauta Màgica, no només ajuden a educar el gust en obres de gran qualitat sinó que, a més, produeixen un efecte positiu sobre la salut.

Per això, el professorat dels diversos nivells educatius tenim al nostre abast una potentíssima eina: les tertúlies musicals dialògiques. Estes tertúlies no només ofereixen tots estos beneficis sinó que, a més, com se sustenten en el diàleg i en la construcció col·lectiva de coneixement, tenen una gran amplitud d’efectes, a tots els nivells, que produeixen millores individuals i col·lectives de gran profunditat. A les tertúlies musicals, escoltem música de la millor qualitat alhora que compartim reflexions sobre tot el que ens evoca este torrent fascinant d’ones sonores. A més, quan es fan les tertúlies amb l’ajuda de voluntariat, podem aprofitar la intel·ligència cultural de les persones participants per a poder aprendre de les diferents percepcions i maneres de comprendre que tenen persones molt diverses.

Amb tot això, la investigació ens proporciona evidències de com, des de l’educació, podem contribuir a tindre espais amb més llibertat, més cultura, més igualtat i menys violència per al nostre alumnat i, a més, amb millor salut.

[Foto de Manuel Nägeli en Unsplash]

By Patricia González

Mestra de primària i d’educació musical. Directora del CEIP Eres Altes de Riba-roja de Túria