El projecte ALLINTERACT, seleccionat per a finançament per Horizon 2020 (Programa Marc de la Comissió Europea), té com a objectiu promoure la participació de la ciutadania en ciència, en concret en educació i gènere. Des del 22 de febrer a l’1 de març (cada dia de 9.00 a 21.00) organitza un Sciencethon on qualsevol ciutadà o ciutadana podrà participar de forma gratuïta i online per a promoure evidències científiques en educació i gènere i ajudar a distingir-les dels enganys.

En aquest Sciencethon se n’han concretat cinc challenges (reptes) en què podrà participar la ciutadania tant de forma individual com grupal. Poden participar-hi des d’alumnat i professorat d’escoles, familiars, entitats i associacions, fins a alumnat i professorat d’universitat o qualsevol altra persona. Els challenges estan relacionats amb Adhyayana i Sappho, plataformes obertes i amb un funcionament democràtic i dialògic perquè qualsevol persona puga distingir evidències científiques i enganys en educació i gènere.

Per tal de continuar aportant i difonent aquestes plataformes entre tots i totes, aquests són els cinc challenges (pots triar fer-ne un o més):

  1. Fer nous posts amb afirmacions que la gent identifique a la seua vida quotidiana que encara no estiguen a la plataforma.
  2. Cercar publicacions categoritzades com a “Needs more evidence” [necessita més evidències] o “Controversies” [controvèrsies]; buscar noves evidències sobre els temes d’aquests posts i afegir les evidències científiques com a comentaris a aquests posts perquè puguen classificar-se com a “Evidence” [evidència] o “Hoax” [engany].
  3. En diferents entrades de Wikipedia, afegir els posts de les plataformes com a font a la bibliografia.
  4. Difondre els posts classificats com a “Evidence” o “Hoax” de les plataformes.
  5. Debatre un post (amb comentaris) de qualsevol de les dues plataformes a les categories “Evidence” o “Hoax”: llegir-lo i debatre’l en diàleg igualitari en una classe/grup. Després pujar un comentari a aquest post amb les conclusions del diàleg.

Si no et vols perdre aquesta manera dialògica de millorar la societat, segueix aquests passos:

  1. Registra’t en una o les dues plataformes (les que vulgues utilitzar per als reptes):
  1. Inscriu-te tocant ací
  1. Tria un repte! O tots els que vulgues.
  1. Quan hages acabat el challenge, omple un document que t’enviaran des del correu d’ALLINTERACT.
  1. Si vols, comparteix la teua experiència a les xarxes i esmenta ALLINTERACT (@allinteract a Instagram, Facebook, Twitter i TikTok).

Amb aquestes accions, entre totes i tots podrem contribuir a desmentir els enganys en educació i gènere que tant de mal fan als xiquets i xiquetes, fent realitat així el dret humà a la ciència.

By Garazi Lopez de Aguileta

PhD Candidate a la University of Wisconsin-Madison