Els resultats d’una enquesta recent mostren que el 59,6% dels ciutadans estan convençuts que les dones poques vegades denuncien les agressions sexuals. Tot i això, l’evidència científica (quantitativa i qualitativa) ha demostrat que la principal causa per la qual les víctimes de violència de gènere no denuncien és la Violència de Gènere Aïlladora, és a dir, els atacs contra qui dóna suport a les víctimes, per tal de mantenir-les aïllades. 

Estudis científics presenten xifres com que el 25% de víctimes de violència de parella no es van atrevir a explicar-ho a ningú, el 75% ho van explicar almenys a una persona i el 40% afirmava no haver rebut ajuda de ningú. Alhora, s’ha evidenciat que les víctimes de violència de gènere creuen que, si les persones del seu entorn conegueren el cas, no intervindrien per a ajudar-los. Este pensament és desesperançador per a dones que, a més d’haver patit esta situació, no denuncien perquè se senten soles i creuen que ningú no les ajudarà.

Tot i això, hi ha esperança, ja que l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea mostra que el 35% de dones que van denunciar la situació i a més van tenir suport per part de la família i amistats va poder ser capaç de superar esta violència. Este suport és imprescindible per a denunciar el cas, així com perquè la víctima puga sentir-se recolzada i protegida davant de l’agressor.

En este sentit, investigacions pioneres com el projecte ALLINTERACT han definit la violència de gènere aïlladora com un obstacle per a la superació de la violència de gènere. També podem trobar un debat sobre això a la plataforma Sappho. Este tipus de violència es defineix com qualsevol tipus de violència contra qui defensa les víctimes de violència de gènere. L’objectiu és aïllar les víctimes i dissuadir-les de denunciar o rebre suport dels seus familiars o amistats, per tal de mantindre la impunitat.

Si des dels centres escolars volem posar el focus a l’eradicació de la violència, serà fonamental el posicionament actiu de tota la comunitat per a protegir les víctimes, així com la intervenció dels testimonis i la superació de la Violència de Gènere Aïlladora. D’esta manera, els qui es posicionen activament seran cada vegada més i les conductes violentes tindran cada cop menys cabuda dins de l’escola i en la societat.

[Imatge: Pixabay]

By Garazi Álvarez

Investigadora pre-doctoral en Educació, Universitat de Deusto