Ens estem acostumant, en els darrers temps, a vore certes polèmiques a les xarxes socials, en especial a Twitter. Una de les que més repercussió va tindre ja fa unes setmanes tenia molt a vore amb com la connectivitat dels temps que corren crea una empobriment cultural. El tuit venia a dir que els grans genis de la música, la literatura i l’art havien creat les seues grans obres de manera aïllada, amb la ‘inspiració’ que els havia arribat.

Ben aviat van sorgir les primeres crítiques indicant que, ans al contrari, les grans obres de la humanitat van sorgir gràcies a les relacions entre les persones, entre els i les artistes. Sense aquestes interaccions probablement no tindríem moltes de les obres mestres de les que podem gaudir avui. 

Des de xiquets les interaccions amb els altres són fonamentals en el  desenvolupament del nostre cervell; som incapaços de desenvolupar-nos d’una manera òptima en aïllament. La millor educació té lloc quan apareixen interaccions de qualitat, diversificades i multiplicades. Ho sabem des de Vygotsky i la Zona de Desenvolupament Proper, Bruner amb el concepte de ‘bastida’ per adquirir nous coneixements, Habermas i la seua Teoria de l’Acció Comunicativa, Freire, que ens diu que per a fugir de l’educació ‘bancària’ cal una discussió constant i un diàleg, i Ramon Flecha i els principis de l’aprenentatge dialògic. 

Dues actuacions a nivell educatiu posen el seu focus en potenciar aquestes interaccions de qualitat en les escoles, també en les escoles rurals. Són els grups interactius i les tertúlies dialògiques. Quan a l’escola es posen en marxa este tipus d’actuacions, les interaccions es diversifiquen i es multipliquen. Els diàlegs que s’estableixen entre professorat, alumnat, famílies i altres membres de la comunitat educativa transformen els seus aprenentatges i les seues vides gràcies a aquestes actuacions avalades per la comunitat científica internacional. Les paraules dels participants evidencien que les interaccions intensifiquen els aprenentatges de tots i totes i destaquen com hi ha aprenentatges que no s’haurien aconseguit sense les interaccions amb altres: 

lo mejor de la actividad es juntar diferentes edades más los padres y las madres y ver cómo entre todos vamos aprendiendo los grandes de los pequeños… a mí es una de las actividades que más me gusta participar

Mare voluntària d’escola rural

Sí que aprenen molt perquè entre uns i els altres, aprenem fins i tot nosaltres. Jo mateixa no sabia llegir valencià i ara doncs me toca llegir (riu)”

Iaia participant en les tertúlies amb l’alumnat

En aïllament no es produeix una millora en l’ésser humà. Calen interaccions, ja que som éssers socials per naturalesa. El que també sabem és que no qualsevol interacció millora l’educació dels nostres xiquets i xiquetes; calen interaccions de qualitat, diversificades, amb participació de tota la comunitat educativa i orientades al diàleg.

 

[Imatge: Unsplash]

By Òscar Coll

Professor d’anglès a l’IES Leopoldo Querol de Vinaròs