Coeducar, educar des de la igualtat i per a la igualtat, des del diàleg com a única via alternativa a la violència, exigix, com deia Freire, “somnis i utopia, però també preparació tècnica”. L’educació sobre gènere és una qüestió de gran importància i que de vegades es basa en prejudicis, opinions o posicionaments infundats que no beneficien gens la protecció de la infància ni milloren l’educació o la societat.

En Astúries portem anys somiant amb un moment fort en què puguem oferir a la nostra comunitat les evidències científiques amb impacte social (ECIS) que ens guien i ens ajuden a posar en marxa les actuacions que funcionen per a l’educació en la igualtat, contra la violència de gènere i per a la prevenció i la protecció de les víctimes d’abús o violència sexual.

Ha arribat el moment de fer el nostre somni realitat. Els propers dies 22 i 23 de març celebrarem la I Jornada de coeducació basada en evidències d’impacte social. Hem demanat a algunes de les persones que ocupen els llocs més alts al rànquing internacional de Google Scholar amb l’etiqueta “gender violence” que ens ajuden a complir este somni i, com sempre, demostrant que el principi de solidaritat és una realitat al grup CREA i donant-li moltíssim sentit a tot el que hem llegit, s’han apuntat a portar endavant amb nosaltres esta acció transformadora. Comptarem ni més ni menys que amb Ramón Flecha, número 1 en este rànquing, amb Rosa Valls (tercera), Sandra Racionero (10ª), adjunta al coordinador del projecte de salvaguarda de menors de la cúria dels jesuïtes a Roma i també, a través de connexions online, amb Marta Soler i Lídia Puigvert (6ª y 7ª respectivament).

Sabem que esta jornada ja té des del seu plantejament una brillantor i un atractiu enormes, però no volem que l’enlluernament siga passatger, de manera que, ja des de l’acollida, divendres 22 per la vesprada començarem a apropar-nos a les evidències, compartint diverses tertúlies dialògiques amb articles de recerca publicats a les millors revistes i que han aconseguit més impacte social. La jornada pròpiament dita la celebrarem al llarg del dissabte 23 amb ponències i diàlegs sobre evidències i faules en coeducació, referents que creen sentit, prevenció i suport a les víctimes, actuacions educatives d’èxit per a educar en la igualtat, les altres dones, o participació de la comunitat  en la coeducació.

Quan vam començar a organitzar la jornada, ens imaginàvem este cap de setmana com el primer d’una primavera feminista, realment transformadora, en què les flors de la igualtat i de la llibertat brollen fortes mostrant la bellesa, la veritat i la bondat que, en co-creació, des del somni comunitari i l’horitzó compartit, podem construir, ja estem construint. Estes jornades les vam somiar en un principi com una cosa “per a casa nostra”, per a Astúries; però ens han transformat ja abans de començar i ens han fet vore que un poc de tantíssima qualitat i amb tanta capacitat de transformació fa de casa nostra la casa de tots i totes, de manera que ací està esta jornada, desitjant acollir els qui vulguen apropar-se per a compartir diàlegs, ciència i acció transformadora.

By Pilar Fernández

Professora de Llengua castellana i literatura en Educació Secundària. Professora associada de la Universitat d'Oviedo. Presidenta d'Asturias AEBE.