Tradicions nadalenques, una bella forma de crear records feliços

Finalment va arribar una de les nits més especials de l’any per a moltes persones, la nit de Reis. Per a mi és una nit especial pels records i sentiments que atresore de quan era menuda. Em porten als moments màgics que vivia amb els meus avis; preparàvem el menjar per als Reis i els seus camells, posàvem garrofes amb molt d’afecte pensant que els ajudaria a continuar el seu llarg camí i ens gitàvem ben prompte amb una il·lusió compartida que no sentia en cap altre dia de l’any.

La nit de Reis és una tradició meravellosa plena de màgia i felicitat, que com ja vam explicar en un article pot contribuir a definir les comunitats per la creença que compartixen. I és que creure en els Reis Mags manté esta brillantor a la mirada de molt diverses persones. Però per als que pensen que és una cosa només de certa edat, compartirem alguns dels seus beneficis que s’hi apunten en esta investigació.

S’ha trobat que els que mantenen viu l’esperit nadalenc (amb associacions positives), independentment de l’edat, activen certes zones del cervell que no s’activen en aquelles persones que no mantenen les tradicions nadalenques i que tenen associacions neutres. L’activació d’estes àrees cerebrals s’han associat amb l’espiritualitat, els sentits somàtics i el reconeixement de les emocions facials, entre moltes altres funcions. Com diu l’estudi, podem crear al nostre cervell una “xarxa d’esperit nadalenc”.

Moltes famílies i persones mantenen esta il·lusió en estes dates i la compartixen amb altres persones estimades creant moments, bons sentiments i records que perduraran al llarg de tota la vida. Altres potser han abandonat esta tradició o no l’han construïda encara, però sempre s’està a temps de crear-la o recuperar-la.

Ara ja tenim un motiu més per a cuidar esta bonica tradició al llarg de tota la vida, perquè deixar de compartir i celebrar la màgia d’esta nit amb altres persones, menudes i grans, pot tindre un impacte, no només als nostres cors, sinó també al nostre cervell.

Comença un nou any, ens podem trobar amb reptes al davant però també amb oportunitats d’omplir de sentit cada moment, construint records meravellosos any rere any, que seran els que ens ajuden a trobar records feliços propers quan més ho necessitem.

[Imatge: Freepik]

By Sara Carbonell

Mestra d'educació especial i primària. Directora del CEIP L'Escolaica. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la socialització preventiva de la violència de gènere a les escoles i la prevenció de la violència des d'edats primerenques.