Des de fa quatre cursos tinc el privilegi de treballar a un centre on la majoria de l’alumnat pertany a la comunitat gitana. La sort que vaig tindre és que, abans d’arribar a esta escola, feia anys que aprenia i dialogava sobre actuacions educatives d’èxit basades en evidències científiques. Poder conéixer i comprendre com funcionen és clau per a posar en marxa una correcta pràctica docent. A més de tot això, gràcies a la meua formació, he pogut estar preparada i atenta a la realitat educativa que pateix la comunitat romaní.

Cada vegada som més professionals de l’educació els que coneixem la xacra històrica que pateix la població gitana, en què de forma errònia i generalitzada es creu que quasi no té interés en l’educació. Afortunadament la investigació científica desmenteix l’anterior afirmació i demostra quines són les barreres sistèmiques educatives a què els gitanos es veuen sotmesos, barreres que contribueixen a reproduir esta situació. Consultar estes publicacions ens ajuda a situar-nos molt millor en esta problemàtica i ens permet anar eliminant-la a poc a poc.

Per sort al nostre centre parlem molt sobre estos temes i tenim molt clara la importància de les altes expectatives amb tot l’alumnat, sense distinció per gènere, ètnia, procedència cultural, religió, etc. per a contribuir a transformar els resultats de tots els xiquets i xiquetes, especialment aquells que més han patit l’estigma social abans esmentat.

No és cert que a les famílies gitanes no els interesse l’educació dels fills i les filles, és més una qüestió d’expectatives docents: si nosaltres mateixos no creiem que poden, difícilment millorarem resultats. Així va la cosa. Revertir allò que durant molt de temps s’ha pensat i fet malament costa temps; per sort tenim les tertúlies pedagògiques dialògiques, la formació del claustre, la il·lusió de cada vegada més famílies i els avanços que anem veient en l’alumnat (tant en l’àmbit acadèmic com en l’amistat i la convivència) per convéncer-nos que sí que es pot transformar. Lluny va quedant la cultura de la queixa on molts docents diuen que, amb els gitanos, es pot fer poc.

Si vols saber més sobre este tema, pots consultar la plataforma Adhyayana.

Grups interactius
[Imatges pròpies del centre]

By Adela Alamillo

Mestra d'educació primària i participant al seminari "A muscles de gegants" de València.