Entre el professorat de tres universitats espanyoles que escrivim aquest article, hi ha persones religioses i altres agnòstiques. Parlem des de la nostra comuna col·laboració activa amb escoles que estan treballant dia a dia fent real el dret a l’educació de xiquetes i xiquets de Nicaragua. Des d’aquesta perspectiva, volem assenyalar l’enorme pèrdua que suposa l’atac del govern d’Ortega a una universitat tan excel·lent com és la Universitat Centreamericana – UCA i la dissolució de la Companyia de Jesús. Triem fer la nostra col·laboració a través d’una organització dels jesuïtes perquè ens oferia garanties de posar tot el nostre treball al servei dels drets dels qui més el necessitaven. L’autoritària mesura d’Ortega dificulta molt el dret a l’educació d’eixes xiquetes i xiquets de zones molt desfavorides.

El setembre del 2019 vam tindre la immensa sort de participar en una formació sobre el model dialògic de prevenció i resolució de conflictes amb escoles de Fe i Alegria en l’UCA (Managua, Nicaragua). Els i les participants ens van cuidar molt i vam tindre converses molt interessants sobre el context polític i educatiu en general del seu país. Ens compartien com de necessària veien la transformació de contextos adversos a espais de diàleg i excel·lència, i recalcaven que això només era possible basant-se en la ciència i en evidències. Lamentablement, amb la present situació es trenquen els somnis de molts xiquets i xiquetes i, en general, d’una societat amable, pròxima i somiadora que comptava amb un futur esperançador per a les seues futures generacions.

Històricament, les pitjors persones, les més violentes i cruels, han utilitzat les calúmnies per a silenciar i intentar destruir el coneixement, la solidaritat, la llibertat i l’amor. Aquesta mateixa estratègia és la que fa servir de nou el govern d’Ortega contra l’UCA. Volem mostrar la nostra condemna a aquests actes i el suport ferm als jesuïtes i a totes les persones que a través de l’UCA han treballat per contribuir a l’educació i, a través d’ella, a estendre els drets humans a Nicaragua. No estan sols i alcem la veu davant aquestes difamacions i despotisme que tant perjudiquen la societat nicaragüenca. El progressisme, la llibertat i els moviments socials pel dret a l’educació i a la cultura sempre han estat en contra d’actes com aquest.

By Nerea Gutiérrez, Andrea Khalfaoui, Rocío García, Esther Roca y Ramón Flecha

Nerea Gutiérrez, Andrea Khalfaoui i Rocío García de la Universitat de Deusto, Esther Roca de la Universitat de València i Ramón Flecha, Catedràtic Emèrit de la Universitat de Barcelona.