En les últimes dècades, en la majoria dels països s’ha fet un esforç per garantir l’educació bàsica universal per a xiquetes, xiquets i persones joves i adultes de diferents col·lectius. Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU estan directament relacionats amb este repte, encara que alguns d’ells, com el 4, el 5 i el 10, ho estan més directament. No obstant això, després del tancament de les escoles a causa de la pandèmia del covid 19, quan van tornar a obrir, tant l’aprenentatge com el clima positiu de convivència en la diversitat van disminuir en la majoria dels països. 

La Publicació de Dades sobre Educació de la UNESCO, publicada en 2022, assenyala que el 70% dels xiquets de 10 anys de països d’ingressos baixos i mitjans no són capaços de llegir una frase amb comprensió. A més, els sistemes educatius de molts països estan preocupats pel clima difícil i hostil de les relacions entre alumnes a les escoles. La qualitat de les relacions entre companys i personal a les escoles i els seus voltants repercuteix directament en la possibilitat d’aprenentatge dels estudiants i en la seua salut. S’han denunciat actes racistes, violència de gènere i homofòbia com a motius de bullying en persona o en les xarxes socials en escoles de tot el món. Per això diem que a les escoles han de garantir-se totes dues coses alhora: la dimensió instrumental de l’aprenentatge i el desenvolupament de l’acolliment de la diversitat. Però una alerta: es desaconsellen enèrgicament les accions específiques basades únicament en la bona voluntat i les opinions personals d’investigadors o professionals. És necessari afrontar els reptes amb coherència i basant-se en evidències científiques. 

Ací destaquem una important investigació sobre com les tertúlies literàries dialògiques desenvolupades en escoles de Ghana van ajudar alumnes de diferents ètnies i llengües a aprendre anglés, permetent-los comunicar-se entre ells, a més de millorar la qualitat de la convivència i l’acceptació de la diversitat per part de tots els alumnes, xics i xiques. Els programes que pretenen superar el racisme, la misogínia, l’homofòbia… han d’articular-se amb la garantia de l’aprenentatge dels continguts fonamentals per a l’autonomia en la societat de la informació. Un element no pot oposar-se a l’altre. Tots dos necessiten ser abordats al mateix temps, de manera dialogant i instigadora. L’article enllaçat aporta un gran exemple!

[Imatge: Freepik]

By Roseli R. Mello

Professora titular a la Universitat Federal de São Carlos (UFSCar), Brasil. Va crear el Nucli d'Investigació i Acció Socio-educativa (NIASE). Va ser coordinadora del Programa d'Acció Afirmativa ee la UFSCar entre 2012 i 2013 i, de 2014 fins 2020, del projecte de mobilitat acadèmica internacional per a estudiants indígenes de la mateixa universitat.