Alertes en Google Acadèmic, la base de dades gratuïta, per a estar al dia de les novetats de les autories i temes que vulgues seguir

X (anteriorment coneguda com a Twitter) és la xarxa social majoritària en la qual les persones investigadores, revistes, projectes, grups d’investigació i congressos compartixen els seus avanços i publicacions científiques. No obstant això, molta gent no usa X, però vol continuar rebent notificacions. Hui expliquem els breus passos per a estar al dia dels últims avanços científics.

Parlarem de Google Acadèmic (Google Scholar en anglés), la base de dades internacional d’accés lliure i gratuït. També us poden sonar les bases de dades Web of Science i Scopus, però la major part de la ciutadania no té accés a estes dos. Google Acadèmic informa de publicacions indexades en eixes dos bases de dades tradicionals i prestigioses fins al moment, i també d’altres publicacions, així com llibres.

Google Acadèmic és un cercador molt senzill. Entrem en https://scholar.google.es/ i creem un perfil associat al nostre correu de Google (Gmail) en 1 minut. No explicaré com funciona la base de dades perquè hi ha excel·lents i diversos tutorials en internet. Ens centrarem en crear alertes sobre nou contingut.

Una reflexió prèvia és sobre què vull estar al dia: l’aposta des del Periódico Educación és seguir a persones investigadores i estudis centrats en generar evidències científiques que plantegen solucions als problemes i reptes actuals.

Bé, hi ha dos maneres de crear alertes:

A) Seguir a una autoria concreta

1. Cerca el nom complet d’una persona investigadora. Cerca en Google si no ho saps, o prova de diverses formes si no ho trobes a la primera. Per exemple:

2. Entrant en el perfil de l’autora podràs veure a la dreta el nombre de cites que ha rebut d’altres publicacions i alguns índexs d’impacte com l’índex h (en este cas, 29 vol dir que té 29 documents indexats en Google Acadèmic, amb almenys 29 cites cadascun).

3. Dona-li al botó “SEGUIR”, en blau, en la part superior. Dins de les opcions que apareixen, pots simplement marcar la primera i així et centres en rebre nous articles d’esta autora, la qual cosa ací ens interessa:

Aconseguit! Amb això, cada vegada que esta autora tinga una publicació nova en Google Acadèmic rebrem un correu electrònic.

B) Alerta sobre un tema específic

Pot ser que vulguem llegir les noves publicacions sobre un tema concret, com per exemple les actuacions educatives d’èxit, els grups interactius o les tertúlies dialògiques.

1. En el menú esquerre de la pàgina principal de Google Acadèmic, punxem en les tres barres paral·leles, anem a “Alertes” i ens apareix esta pantalla:

2. Si vull delimitar la meua cerca i no rebre tantes notificacions, puc escriure un concepte clau (keyword) entre cometes, perquè no m’informe quan apareixen documents amb cada paraula per separat. Per descomptat, serà recomanable fer-ho en anglés, l’idioma en el qual es publica majoritària encara que no exclusivament. Per al cas de voler saber en general sobre les actuacions educatives d’èxit, posem “successful educational actions” entre cometes. Li dones a “CREAR ALERTA” i ja ho tens!

Cada publicació nova en Google Acadèmic que incloga eixa paraula o paraules clau generarà un correu electrònic per a avisar-te. En funció del nombre de correus rebuts pots refinar els teus alertes per a fer-les més extenses o menys, i amb diferents paraules clau.

Per a cada publicació d’una autoria o d’un tema podràs comprovar, com ja vam explicar, el seu impacte científic. Punxant en el títol de la publicació podràs llegir la seua abstract (resum), i en cada vegada més casos podràs accedir al PDF de l’article sencer des de Google Acadèmic o des de la web de la revista, com es veu en esta última imatge:

En pròxims articles explicarem altres ferramentes que estan a l’abast de tota la ciutadania.

[Imagen: Página principal de Google Académico]

 

By Guillermo Legorburo

Investigador predoctoral a la Universitat Rovira i Virgili. Mestre d'Educació Primària