Sabem que la professió docent està composta majoritàriament per dones, encara que el percentatge d’homes professors s’iguala conforme va avançant el nivell d’estudis. El debat no ha d’estar enfocat de manera simplista a tenir més homes docents, sinó al voltant de quins homes volem en escoles, instituts o universitats. Esta mateixa anàlisi servix per a monitors en educació no formal.

No necessitem professors de masculinitat tradicional dominant (MTD). Tots els reconeixem, especialment en nivells educatius superiors, encara que estian en escoles també. Actuen des de sentiments de menyspreu, egoïsme i poder. Són generadors de violència de tota mena, ja siga racisme, classisme o violència de gènere, entre d’altres. Poden aliar-se amb els malotes de la classe o amb altres professors xungos. Sens dubte, no tenen el benefici educatiu del seu alumnat com una prioritat.

Sí que necessitem professors homes, concretament amb valors de nova masculinitat alternativa (NAM, per les sigles en anglés “New Alternative Masculinities”); moguts per la veritat, la bondat i la bellesa, hi ha perfils i personalitats molt diferents. De fet, també i per sort els tenim ja en moltíssims centres i institucions educatives.

Per què els necessitem? Perquè, juntament amb la majoria de dones professores, compromeses amb l’educació, construïm conjuntament un món millor. Els homes conformen la meitat de la població i la seua aportació, quan és constructiva, és clau. De la mateixa manera ho és tindre tota la diversitat de la població com a part del professorat, encara que este serà el tema d’un altre article. Els professors NAM poden ser exemple coherent i inspiració per a xics igualitaris, amb les seues accions diàries, d’un model d’home alternatiu que tothom desitja. Necessitem la força, seguretat i valentia NAM per a destapar les persones dominants que ataquen les relacions boniques. A la universitat, professors a les facultats de magisteri o als màsters de professorat poden tindre un rol especialment inspirador per als nous docents.

Potser els professors amb actituds NAM estiguen poc visibilitzats, perquè solen destacar els dominants i perquè socialment no acabem d’entendre la importància de donar atractiu a qui és bo. Però això és clau i podem contribuir familiars, estudiantat i la resta de professorat. La unió fa la força: segur que al teu grup de professors hi ha homes i dones així, i fer pinya pel bé de l’alumnat i del benestar personal és una decisió intel·ligent.

[Imatge: Pexels]

By Guillermo Legorburo

Doctor per la Universitat Rovira i Virgili amb una tesi sobre upstanders des de les masculinitats i l'educació per a erradicar la violència de gènere. Graduat en Magisteri d'Educació Primària.