Hui se celebra el Dia Internacional dels Voluntaris i de les Voluntaries per reconéixer i promoure la incansable labor, no sols el Voluntaris de les Nacions Unides, sinó dels voluntaris de tot el món.  

Tal com diu la ONU, “si tots férem treballs de voluntariat, el món seria un lloc millor”. L’educació inclusiva i de qualitat és un dels objectius de l’Agenda 2030 i  per aconseguir-lo no hem d’oblidar la importància de la participació educativa de la comunitat dins dels centres educatius. La forma de participació de la comunitat que dóna els millors resultats es veu reflexada en el document Actuaciones Educativas de Éxito en las Escuelas Europeas. Quan les famílies i altres membres de la comunitat participen en les activitats d’aprenentatge de l’alumnat, les escoles guanyen recursos, l’escola adquireix sentit per a l’alumnat, millora la inclusió social i educativa, augmenta el rendiment de l’alumnat, millora la coordinació entre la llar i l’escola i transforma les relacions. 

Molts articles científics avalen com la participació de les famílies augmenta l’èxit educatiu de l’alumnat. Però aquest voluntariat té noms i cognoms; com Mina, una voluntària marroquina que va ser capaç en només uns dies de portar un llistat de mares marroquines disposades a col·laborar en el centre. O Veronika, que assistint a grups interactius va intuir les dificultats amb l’idioma d’un dels alumnes i va oferir la seva ajuda incondicional no només com a traductora sinó com a la millor de les educadores. O M. Carmen que es deixa el dinar preparat a primera hora del matí per poder vindre a grups interactius sempre que pot i que cada setmana es queda uns minuts més després per preguntar-li les taules de multiplicar a un alumne que no se les sap. O Julien, que es deixa el treball al camp per aportar tot el que sap, per sorprendre i motivar a tots i totes amb la seva explicació sobre les serps de la zona. O Simone, que, tot i la feina que té, ve a l’escola conscient de la importància que té per al seu net que ella participe en grups interactius. O María José, qui trasllada a la seva llar tot allò que treballem a l’escola, molt conscient de la rellevància que té per a l’educació dels seus fills, i valora tota la feina que està fent l’escola. O Joaquima, una iaia que et fa saber com d’important és tot el que estem fent per l’educació no només dels seus nets sinó de tot l’alumnat de l’escola. 

Quan persones com aquestes entren en una escola no fan altra cosa que enriquir els procés educatiu i millorar les relacions entre l’escola i la llar, afavorint un clima de solidaritat difícil d’aconseguir si elles no hi participaren.

Sabem que la bondat millora la salut; de segur que la seua salut cada dia és millor, però també sabem que els alumnes i els mestres els portarem en els nostres pensaments i en el nostres cors perquè ja formen part de les nostres vides. Hui celebrem junts i juntes els assoliments educatius i socials que estem aconseguint en les escoles en què participa voluntariat en les actuaciones educatives d’èxit.

[Imatge: Freepik]

By Begoña Flos

Llicenciada en psicopedagogia. Mestra de PT i primària al CRA Araboga i membre del seminari “A Muscles de Gegants” de Castelló