L’educació inclusiva és un dret universal per a tot l’alumnat. Tot i això, persistixen accions educatives excloents en forma d’escoles i aules d’educació especial, suports segregats de les aules ordinàries i plans d’ensenyament individuals que reduixen les expectatives i oportunitats d’aprenentatge de les xiquetes i xiquets més vulnerables, privant la resta de l’alumnat dels beneficis d’aprendre en contextos educatius més plurals i de més qualitat que multipliquen les possibilitats d’interaccions diverses.

Es necessita investigació que permeta a les xiquetes i xiquets amb discapacitats beneficiar-se d’oportunitats d’aprenentatge enriquides i d’un progrés educatiu d’altes expectatives cap a elles i ells. En esta línia de transformació i millora social, l’article Alba, a Girl Who Successfully Overcomes Barriers of Intellectual Disability Through Dialogic Literary Gatherings, publicat a la revista científica Qualitative Inquiry, utilitza la metodologia comunicativa a través de la biografia d’una xiqueta amb discapacitat intel·lectual d’11 anys que cursa sisé de primària, Alba. La seua biografia, realitzada amb 2 entrevistes tant amb la professora com amb la xiqueta, va permetre crear un coneixement científic intersubjectiu sobre la seua experiència en una actuació educativa d’èxit: les tertúlies literàries dialògiques (TLD), generant coneixement sobre el potencial transformador que té esta pràctica per a l’alumnat amb discapacitat. Les conclusions de la investigació sobre la dimensió transformadora de les TLD van mostrar com el desig per participar d’Alba va augmentar la motivació per aprendre a llegir, la qual cosa es va veure acompanyada pel suport tant del professorat com de les companyes i companys per a fer-ho realitat. Este esforç compartit va fer possible que es donaren dos moments decisius: el primer, quan Alba va aprendre a llegir; el segon, quan va començar a fer intervencions en el diàleg que desencadenaven a la TLD debats profunds. A més, Alba es va convertir en subjecte de transformació i, com a alumna amb discapacitat, va poder transferir a altres alumnes amb dificultats d’aprenentatge els beneficis que havia obtingut de la seua participació a les TLD.

Les aportacions d’Alba a la investigació donen suport a les reivindicacions de les persones amb discapacitat perquè les seues veus s’incloguen a l’anàlisi de la realitat d’este col·lectiu. A més, la millora en els resultats educatius d’Alba recull com les TLD donen suport al desenvolupament de l’alumnat amb discapacitat en evitar la segregació educativa i les baixes expectatives educatives, milloren l’aprenentatge i la cohesió social dins dels grups escolars i enfortixen així la justícia dins dels centres educatius per a tot l’alumnat.

[Aquest article va ser publicat per primera vegada a DF Diario Feminista, al novembre de 2022]
[Imatge: Freepik]

By Vanessa Monar

Mestra d'educació infantil i primària. Màster en necessitats educatives i atenció primerenca