Cada cop són més les publicacions científiques que assenyalen la importància d’un aprenentatge continu, fins i tot estant de vacances i des de les primeres edats. En este sentit, la universitat de Harvard publicava recentment, dins dels seus articles de “coneixement útil”, algunes recomanacions, adreçades a familiars i persones que cuiden de la infància en estos mesos de vacances, per a continuar oferint oportunitats d’aprenentatge a les xiquetes i xiquets .

Cal no perdre de vista que l’aprenentatge no ha d’estar renyit amb la diversió i això, especialment en un període de vacances, és un aspecte a tindre present. Entre altres, des de Harvard ens animen amb les propostes següents:

 • Crear oportunitats d’elecció o permetre a les nostres filles i fills que participen en l’organització de les seues rutines estiuenques. Amb preguntes senzilles com  “per què no creem junts la teua rutina per a preparar-te abans d’anar al campus d’estiu?” o “fem junts el menú setmanal de la família?” Estes oportunitats senzilles poden permetre activitats d’escriptura o aprenentatge de vocabulari nou.
 • Contar i representar històries per a cultivar la imaginació. Podem demanar a les nostres filles i fills que compartisquen una història on descriguen un record, que ho escriguen, i demanar-los que designen quin paper hauria de fer cada membre de la família. Podem representar-la conjuntament i ajudar-los perquè la desenvolupen de manera més complexa.
 • Jugar durant els viatges en cotxe o transport públic. Deixar de banda per un moment els dispositius electrònics i realitzar algunes activitats relacionades amb la memòria, el pensament lògic, la lectoescriptura o les matemàtiques, com ara:
  • el joc de les matrícules (sumar de cap les xifres d’una matrícula, llegir el número, establir entre dos la de més valor, etc.),
  • les 10 preguntes (es tria un objecte, persona o lloc i cal endevinar-lo utilitzant 10 preguntes),
  • el joc de l’alfabet (trobar en ordre alfabètic paraules que comencen per la lletra que corresponga),
  • escoltar un audiollibre i anar comentant el que va succeint a la història o
  • dibuixar en un quadern les coses que veuen durant el viatge.

Segur que se us acudeixen moltes més activitats o jocs que no requereixen un espai o material específic i que permeten a les xiquetes i xiquets mantindre els seus processos cognitius d’aprenentatge i mantindre’s en contacte amb un llenguatge més acadèmic, similar al que utilitzen a les seues escoles, i així evitar que els seus cervells “obliden”. Així podran començar el proper curs amb “cert avantatge”.

[Imatge de Freepik]