El projecte de Comunitats Professionals d’Aprenentatge pretén la reunió de docents per a reflexionar sobre la seua pràctica. Malgrat existir des de fa molts anys, no ha aconseguit presentar evidències científicament avalades d’haver millorat els resultats educatius on s’han implementat. No és estrany, ja que proposar la reunió de docents entorn d’una reflexió sobre la seua pràctica, sense incloure les veus d’altres agents educatius, queda ja com una opció molt tradicional que va contra totes les orientacions que hui es donen per a l’educació. D’altra banda, no incloure en eixa reflexió sobre la pràctica les evidències científiques internacionals assegura que no s’obté eixa millora de resultats.

Recordarem com durant el 2020 es van iniciar els assajos clínics sobre moltes possibles vacunes. Una d’elles (la de Clotet-Mitjà) va obtindre molta fama a Espanya i va rebre fins i tot finançament de coneguts personatges públics. Quan no va poder presentar evidències de millora de resultats, ningú ha tornat a parlar d’ella ni molt menys s’ha inclòs com a proposta de millora de la salut ni en les formacions de personal sanitari. És molt contrari al dret de l’educació que es faça el contrari en este àmbit per part d’algunes administracions, professionals i responsables que prioritzen altres interessos diferents als del dret de la infància.

La comunitat científica internacional i la Comissió Europea tenen molt clar, i així ho diuen en les seues publicacions, que el projecte que més millora els resultats educatius, el dret a l’educació de totes i tots, és Comunitats d’Aprenentatge, que inclou totes les veus (no sols les docents) i les evidències científiques internacionals (no les faules). Este projecte no té res a vore amb el de Comunitats Professionals d’Aprenentatge, de la mateixa forma que les vacunes que ens hem posat no tenen res a vore amb la de Clotet-Mitjà. Dins del projecte de Comunitats d’Aprenentatge, una de les seues actuacions d’èxit són les Tertúlies Pedagògiques Dialògiques. Entre totes les existents en el món, és la formació de professionals que més millora els resultats educatius de l’alumnat. Qui desenvolupe polítiques o formacions de professionals que confonguen o oculten el projecte o la formació de professionals que dóna els millors resultats haurà d’explicar a la ciutadania per què han pres eixes decisions. La ciutadania hui té cada vegada més accés, gràcies al projecte de ciència oberta, a les evidències científiques que milloren l’educació de les seues filles i fills, i també a les faules que les empitjoren.

By Isabel Mendizábal

Orientadora de l'IES Zalla BHI, del País Basc