Nombrosos estudis demostren que la millor de les formacions que un docent en actiu pot triar és aquella que es realitza de manera igualitària i dialògica amb altres companys i companyes. 

Michael Fullan (2002) ho va expressar de manera clara quan deia que quan els professors treballen sols, sense aprendre junts, no se senten segurs sobre el que estan fent. Com no aconsegueixen explicar-se a si mateixos, i estan sols, s’arrisquen menys, van a allò que troben segur, i tanquen la porta de l’aula.

Pertànyer a comunitats professionals de pràctica ens ofereix la possibilitat de participar al costat d’un grup de persones on connectar-nos amb el propòsit que ens uneix, que no és un altre que la millora de l’aprenentatge del nostre alumnat, però ho fem construint relacions amb altres col·legues de manera igualitària. Estos vincles ens permeten donar sentit al que fem, i compartir i millorar els nostres coneixements pedagògics. 

Els pròxims dies 5 i 6 de maig, a València, hem organitzat en Escoles San José de València una trobada de la comunitat professional per a la transformació educativa GEG Spain a València, per a dialogar i aprendre junts sobre estos propòsits i pràctiques. En esta ocasió volem centrar la nostra atenció en els desafiaments que el segle XXI ens presenta als professionals de l’educació. 

Per a aprofundir sobre este lema, hem triat algunes actuacions que estan facilitant una millora de l’èxit escolar, de l’aprenentatge, el benestar personal i la convivència de l’alumnat. En primer lloc, volem millorar el nostre coneixement sobre estos reptes de la nostra realitat actual, com l’emergència ecològica, la desinformació i fake news, o la construcció amb sentit de pertinença d’un projecte col·lectiu, entre altres. Actuacions com la del Club de Valents Violència Zero ens permeten erradicar la violència en les relacions escolars. Posar més èmfasi en una avaluació de l’alumnat més formativa i formadora que qualificadora ajudarà el nostre alumnat a tindre millors resultats acadèmics i personals; i treballar des de les escoles per a adequar l’entorn digital ens permetrà integrar l’espai digital per a fer-lo segur i afavorir l’aprenentatge.

En les nostres trobades GEG, la foto que més m’agrada és la que ens fem al final, amb tot el grup de participants. M’agrada per la il·lusió que es percep en les cares de les persones, en el somriure de la gent. Una comunitat professional és una comunitat de pràctica, i la seua essència són les relacions que les persones establim entorn d’uns principis compartits. Les trobades ens permeten eixa connexió artesanal de persones, que allò unidireccional i allò online no aconsegueixen. Necessitem veure’ns, compartir eixes pràctiques i connectar entre educadors, també com a persones. Vincular-nos. Fer amistats amb persones amb les quals compartim un propòsit. I ací sorgeix la trobada, l’aprenentatge entre iguals, que és el que té més valor de tot el que fem, i el que ens convida a arriscar-nos a mantindre la porta de l’aula oberta a més persones, que ens ajudaran a millorar la nostra pràctica educativa, i les vides de les persones que diàriament passen per les nostres aules.

Si vols conéixer-nos, estàs convidat a participar els pròxims dies 5 i 6 de maig a València. Pots trobar més informació en https://www.gedu.es/encuentros/valencia-2023.

By Alberto Gilsanz

Director Pedagògic en Escuelas San José (València, Espanya)