Les evidències científiques demostren que per a erradicar la violència de gènere és clau afrontar la Violència de Gènere Aïlladora (IGV per les seues sigles en anglés), que és aquella que es comet contra els principals suports de les víctimes amb l’objectiu de posar barreres a les denúncies i mantindre la llei del silenci entorn de l’assetjament sexual i la violència. Per això, el coneixement científic amb impacte social sobre esta línia d’investigació és un camp creixent en l’actualitat i que obri un horitzó esperançador per a l’erradicació de la violència de gènere.

L’article científic Health impacts of Isolating Gender Violence, publicat en ’SAGE Open’, avança en este sentit analitzant els impactes de la *IGV en la salut física i mental de les seues víctimes explorant per primera vegada les percepcions d’un grup de 25 dones i 4 homes víctimes d’esta mena de violència.

Els resultats revelen una deterioració en la salut reportat per totes les persones participants a causa de la *IGV. A nivell físic, concretat en problemes d’insomni, maldecaps, trastorns gastrointestinals, fatiga/esgotament físic, arrítmies o canvis en el ritme cardíac, migranya, pèrdua d’apetit/trastorns alimentaris, marejos, èczemes i/o herpes, pèrdua de pes i, en algun dels casos, reaccions al·lèrgiques i dolors musculars. A nivell de salut mental, es van informar símptomes d’estrés, ansietat, por, nerviosisme, pensaments reflexius, dificultats per a concentrar-se, disminució de la confiança, ganes de plorar, tristesa, esgotament mental, impotència i enuig. A més, en 14 de les entrevistes amb participants que eren pares o mares, va aparéixer una extrema preocupació per la seguretat i la salut dels seus fills denunciant haver rebut assetjaments, insults i humiliacions en xarxes socials i grups de WhatsApp utilitzats per algunes famílies a les escoles i on estos i estes participants també eren membres, o en arribar a l’escola amb els seus fills i filles.

En primer lloc, les implicacions d’estes troballes són molt rellevants per a la superació i prevenció de dos tipus de violència: la violència de gènere i la violència de gènere *aisladora. En segon lloc, estes troballes també poden contribuir a la prevenció i resposta efectives en institucions compromeses amb l’eliminació de l’assetjament sexual. En tercer lloc, conéixer l’evidència d’investigació sobre els impactes de la IGV en la salut ajudarà els i les professionals a brindar un millor suport a estes víctimes.

Esta investigació és un primer pas en la investigació en ciències de la salut per a avançar cap a societats lliures de *IGV i, per tant, més saludables. Protegir als qui fan costat a les víctimes d’assetjament sexual no és només una qüestió ètica i legal, sinó també una preocupació de salut pública. Llevat que els qui protegixen les víctimes reben reconeixement social i protecció per part de les institucions i la comunitat contra l’assetjament que patixen, l’eliminació de la violència de gènere en la societat serà un horitzó extremadament llunyà amb majors i més greus costos humans.

[Este article va ser publicat per primera vegada en Diario Feminista el 3 de març de 2024]

By Marifa Salceda

Dra. en Sociologia i professora del Departament d'Educació de la Universitat de Cantàbria