La ciència continua demostrant a través de sòlides evidències que les interaccions i el diàleg de qualitat són la clau per a l’aprenentatge en l’actual societat de la informació. En esta línia, la investigació “Interactive Groups: Fostering collaborative interactions in an additional language in a multilingual context”, publicada en la revista científica ‘International Journal of Sociology of Education’, analitza l’impacte en l’aprenentatge i la cohesió grupal de l’actuació educativa d’èxit denominada grups interactius en un context multilingüe de 6é d’educació primària en el qual el basc és la llengua d’instrucció i la segona llengua (L2) per a la majoria de l’alumnat.

Este estudi de cas analitza els actes comunicatius que aconseguixen potenciar els grups interactius per a llançar llum sobre com este tipus d’agrupació de l’aula ajuda a fomentar interaccions col·laboratives en un idioma addicional. Per a això, es van gravar en vídeo 21 sessions de les àrees de matemàtiques i euskera en grups interactius, d’aproximadament 30 minuts de duració cadascun. A més, es van realitzar entrevistes a docents, voluntariat i estudiants, amb els qui es van realitzar també dos grups focals.

Els resultats mostren que en els grups interactius prevalen les interaccions col·laboratives en la llengua d’instrucció, la qual cosa s’aconseguix gràcies a que tant la persona adulta voluntària com els i les estudiants generen una bastimentada col·lectiva que afavorix la concentració en la tasca acadèmica, neutralitza possibles conductes disruptives i activa la solidaritat entre els i les estudiants per a superar les dificultats d’aprenentatge. Estes evidències contribuïxen a identificar actuacions educatives concretes capaces de generar interaccions col·laboratives que potencien l’aprenentatge i la millora de la convivència a les aules en un context multilingüe.

[Este article es va publicar per primera vegada a DF Diario Feminista el 5 de novembre de 2023]
[Imatge: Freepik]

By Marifa Salceda

Dra. en Sociologia i professora del Departament d'Educació de la Universitat de Cantàbria