Per a ser un upstander ja hem vist tres de les claus que ens poden ajudar a posicionar-nos contra la violència demostrant el nostre rebuig vinga de qui vinga: delegar, actuar directament i distraure. En este article parlarem de la 4ª D: demorar.

Demorar es refereix a donar suport a la víctima quan ha patit violència, sent un amic o amiga d’ella, demostrant-li que no està sola al llarg del temps. Sabem la importància que té per a una víctima rebre suport quan li ha passat alguna cosa. Si tenen la valentia de trencar el silenci i de contar-ho, i ningú no les creu ni les acompanya, poden sentir una doble revictimització amb conseqüències molt greus per a elles. Però la bona notícia és que els i les upstanders, que són persones valentes que sempre estan del costat de les víctimes, poden ser un salvavides creient-les, recolzant-les i acompanyant-les no només en el moment de l’agressió sinó també de forma sostinguda en el temps.

Com podem demorar este suport convertint-nos en amics o amigues de les víctimes? En posarem alguns exemples. Si t’arriba que algú ha sigut víctima de violència li pots dir frases com: “necessites alguna cosa? En què et puc ajudar?; no et preocupes que, ara que ho sé, estaré atent (o atenta) perquè no et torne a succeir; compta amb mi per al que necessites perquè no estàs sol (o sola); vols que quedem en este lloc del recorregut perquè siguem més persones juntes pel camí?” Poden ser este tipus de frases o altres, però el que han de deixar clar és que pot comptar amb persones i amistats que se’l creuen i que li donaran suport.

Este suport no només és important en un moment puntual, sinó que és beneficiós que es prolongue en el temps perquè la víctima isca amb èxit de la situació viscuda, el que es coneix com resiliència: ​la capacitat de superar les dificultats i estar bé. Apropar-te a parlar amb ella els dies posteriors, preguntar-li si tot va bé o si segueix persistint la violència, oferir-te per a acompanyar-lo a buscar més ajuda… poden ser formes eficaces de demostrar que qui es queda sol o sola és qui agredeix, i no les víctimes. Este suport de la comunitat és clau, però encara més important és saber que ja amb el suport d’una sola persona pots marcar la diferència. Tu pots ser esta persona, sent un upstander!

[Imatge: Freepik]

 

By Sara Carbonell

Mestra d'educació especial i primària. Directora del CEIP L'Escolaica. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la socialització preventiva de la violència de gènere a les escoles i la prevenció de la violència des d'edats primerenques.