En altres articles hem vist dues de les eines eficaces per ser upstanders, és a dir, per actuar quan eres testimoni de la violència: delegar i actuar directament. En este article posarem exemples concrets de la tercera de les D: distraure.

Ja hem parlat de la importància de no mirar cap a un altre costat, de no ser neutral davant de la violència, de la importància de posicionar-se del costat de la víctima… Perquè, com les evidències apunten, només es pot estar o del costat de la violència o en contra d’ella; no hi ha punt intermedi. La ciència ha demostrat que qui no actua està del costat de la violència.

Però no sempre és fàcil actuar, és a dir, ser upstander. A vegades podem trobar-nos en situacions en què no hi ha més persones per a poder delegar, o en què pensem que actuar directament ens posa en risc. En estos casos, distraure pot ser l’eina més eficaç. Posem-ne alguns exemples.

Imaginem espais o llocs (banys, passadissos, un parc, la zona del barri on va la gent, una piscina, el carrer, etc.) on podem trobar-nos amb una situació en què una o més persones estan envoltant una altra, rient de ella, tancant la porta perquè no puga eixir, pressionant perquè faça alguna cosa que no vol, intentant que vaja a un lloc més apartat mitjançant coacció i intimidació, etc. Imaginem que no hi ha ningú més que tu com a testimoni que li puga defensar. En este cas, és efectiu fer servir una distracció per a aconseguir que la víctima isca d’esta situació i posar-la fora de perill. Podem pensar diferents formes de distraure:

  • dir que estaves buscant-la encara que no la conegues (et pots fer passar per la seua amiga o amic) i demanar-li que t’acompanye perquè un adult li espera;
  • dir que un adult (monitor, familiar, professorat, directora, etc.) l’està buscant;
  • fer creure que el vostre grup d’amics us espera per anar a tal lloc i dir que estaven trucant a la policia perquè no la trobaven;
  • agafar-la com si fóra la teua col·lega i emportar-te-la com si res, sense entrar en conflicte, dient en veu alta que el taxi us espera, per exemple.

Estos són alguns exemples, però segur que parlant amb els teus amics i amigues, amb familiars o altres persones se t’ocorren molts més. Cal estar preparats i preparades per a eixir amb èxit de situacions molt diverses en què ens podem veure involucrats i per a saber com salvar una altra persona que estiga sent víctima de violència. Tindre estes eines ens dóna més llibertat i ens fa sentir capaços de dur a terme accions revolucionàries que milloren el món.

[Imatge: Freepik]

By Sara Carbonell

Mestra d'educació especial i primària. Directora del CEIP L'Escolaica. Professora associada de la Universitat Rovira i Virgili. Les seues línies d'investigació inclouen les Actuacions Educatives d'Èxit, la socialització preventiva de la violència de gènere a les escoles i la prevenció de la violència des d'edats primerenques.