Fa tan sols uns dies la Comissió Europea publicava l’informe NESET titulat “Achieving student well-being for all: educational contexts free of violence”, dirigit pel catedràtic emèrit Ramón Flecha, primer científic del rànquing internacional en impacte social i violència de gènere. Les aportacions d’este informe són crucials per a superar l’abús sexual a la infància. D’una banda, l’informe aclareix les molt negatives conseqüències d’esta manera de violència contra la infància en múltiples dimensions del desenvolupament infantil i adolescent, incloent-hi el desenvolupament cerebral i el rendiment acadèmic. 

A més, l’informe analitza els programes existents a nivell internacional que es dirigeixen a superar la violència contra la infància. Esta anàlisi ha consistit a identificar si existeixen evidències científiques d’impacte social de cadascun d’eixos programes internacionals publicades en revistes científiques indexades en el Journal Citation Reports i en Scopus. És a dir, si s’han publicat en revistes científiques indexades evidències que eixos programes contribueixen a superar els abusos a la infància. Com a resultat, l’informe ofereix una llista dels programes i actuacions internacionals que són eficaces perquè sí que mostren mitigar les negatives conseqüències dels abusos a la infància i previndre que succeïsquen, i una llista dels programes que afirmen fer-ho però que les evidències no ho mostren o fins i tot mostren que empitjoren la situació. Un element comú a tots els programes que superen la violència contra la infància és la implicació de tota la comunitat, la seua formació científica i la seua unió en la resposta davant els casos, fent costat sempre a les víctimes

La superació dels abusos sexuals a la infància des de les escoles és només possible si s’apliquen aquells programes i actuacions que han demostrat mitigar les conseqüències dels abusos infantils en les víctimes i previndre’ls. Amb este informe NESET, el professorat, les i els familiars, la comunitat i l’alumnat ja poden saber si els programes que es promouen a les seues regions o s’apliquen en els seus centres són eficaços o no per a superar els abusos a la infància i, el més important, amb este informe poden demanar que s’aplique amb el seu alumnat o amb els seus fills i filles solament allò que crea comunitats segures per a totes i per a tots. Això és el que mereixen les xiquetes i els xiquets víctimes i tota la infància.

[Foto de Yan Krukau: https://www.pexels.com]

By Sandra Racionero

Quarta científica del rànquing internacional (Google Scholar) en “safeguarding” i investigadora en el Projecte de Superació d'Abusos Sexuals dels Jesuïtes a nivell mundial